Investera företagets pengar

3 maj 2024

Köpa aktier med företagets pengar



Får man köpa aktier med företagets pengar? Ja, det får du göra ifall det är du som är ansvarig för ekonomin i ditt företag. Om du äger ett aktiebolag så är du en egen juridisk person och kan därmed investera i aktier, fonder, ETF:er, och andra finansiella produkter precis som en privatperson. 



Kan ett företag ha ISK?



Nej, ett företag kan inte ha ett ISK. Det är viktigt att känna till att du exempelvis inte kan köpa aktier & fonder på ett investeringssparkonto med företagets pengar, eftersom ett investeringssparkonto (ISK) endast är till för privatpersoner.



Om du vill köpa aktier & fonder med ditt företags pengar så kan du göra det antingen på ett traditionellt aktie & fondkonto eller på en kapitalförsäkring som är möjligt att använda som egen juridisk person.



Innan du köper aktier med företagets pengar

För att kunna köpa aktier med företagets pengar så måste du först skaffa dig en LEI-kod. Detta är ett krav från Finansinspektionen som kräver att alla företag behöver en LEI-kod för att kunna köpa aktier & ETF:er. Om du bara vill investera företagets pengar i fonder så behöver du inte skaffa en LEI-kod. 



Tips: Hitta billigaste leikoden på SparaCash

Hur man investerar företagets pengar i aktier & fonder

Börja med att öppna ett konto hos en aktiemäklare som du kan köpa aktier & fonder på

  1. Köp en LEI-kod

  2. Mata in din LEI-kod hos din nätmäklare

  3. Sätt in pengar hos din aktiemäklare

  4. Välj vilka aktier & fonder som du vill investera företagets pengar i

  5. Investera dina pengar i aktierna och fonderna som du valt ut

Tänk också på att endast investera pengar som ditt företag har tillgängligt, helst med färdigbeskattade medel som du inte kommer behöva framöver. Det är viktigt att du håller koll på den skatt och moms som du ska betala in till Skatteverket så du inte binder upp ditt företags kapital i värdepapper som aktier & fonder om du helt plötsligt kommer behöva detta kapital inom kort. 


Vilka aktier & fonder ska man investera företagets pengar i?


Om du inte vet vilka aktier & fonder du vill investera företagets pengar i så rekommenderar vi att du först läser på ordentligt om grunderna till hur aktier & fonder fungerar. Det är viktigt att känna till att det är en stor risk att investera i aktier & fonder speciellt när det handlar om ditt företags pengar. 



Om du tidigare aldrig investerat på börsen innan så rekommenderar vi att du börjar med att investera i fonder, för att sedan köpa aktier när du har fått mer erfarenhet.



Exempel på bra aktier & fonder att investera i om du har låg erfarenhet av börsen:

  • Aktier i investmentbolag som Investor, Industrivärden & Lundbergföretagen kan anses som en “stabilare” val av investering då de kan jämföras ungefär som att investera i en fond. 

  • Aktier som är lönsamma (gör vinst) och haft en stabil vinsttillväxt senaste 5+ åren anses vara av lägre risk än mindre företag som inte haft lönsamhet senaste åren 

  • Om du inte har erfarenhet av aktieinvesteringar välj istället att investera i fonder med låg avgift som exempelvis en sverigefond och en globalfond 



Tips: Om du tidigare aldrig investerat i aktier rekommenderar vi att du läser Aktier för Nybörjare-guiden på SparaCash.se

Behöver du hjälp med att investera företagets pengar?

Du kan kontakta oss ifall du vill ha hjälp & rådgivning kring hur mycket pengar du har råd att investera företagets pengar i aktier & fonder innan du börjar. Det är viktigt att du gör en helhetsbedömning av företagets ekonomi innan du väljer att investera företagets pengar på börsen. 



Vi kan inte hjälpa dig med att välja ut enskilda aktier & fonder utan bara hjälpa dig med att få koll på ditt företags ekonomi.